struviet
struviet onder de microscoop

Blaasgruisproblemen bij de kat zijn het gevolg van kristalvorming van bepaalde mineralen, met name fosfor en magnesium (struviet), in de urine. De steentjes of kristallen kunnen in de blaas en urinebuis irritatie en een ontsteking veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ze de urinebuis verstoppen en hierdoor de urinestroom blokkeren.

De eerste tekenen die duiden op een ontsteking of een (gedeeltelijke) blokkade zijn ondermeer:

  • Bloed bij de urine,
  • vaak kleine beetjes plassen en/of persen bij het plassen (niet te verwarren met persen bij de ontlasting).
  • De kat zit vaak veel langer dan normaal op de bak en het plassen is meestal erg pijnlijk. Soms schreeuwen ze van de pijn bij het plassen.
  • Plassen op ongebruikelijke plaatsen terwijl de kat normaal altijd op de bak plast.

Een verstopping van de urinebuis is een levensbedreigend situatie waarbij een onmiddelijke behandeling door de dierenarts van het allergrootste belang is, er is dan sprake van een SPOEDGEVAL!
In gevorderd stadium geeft de kat vaak over, is sloom en soms uitgedroogd. De adem kan naar urine ruiken. De kat heeft een harde opgezette blaas en loopt daardoor moeilijk. In een ernstig geval kan de kat bewusteloos raken. Als de urinestroom geheel wordt geblokkeerd raakt de blaas overvol. hierdoor kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer uit het lichaam verwijderen en ontstaat er een ophoping van deze stoffen in het lichaam. De kat kan dan binnen 48 uur overlijden.

De dierenarts zal de verstopping opheffen en de blaas van de kat legen met behulp van een kleine katheter. Soms blijft de kat een aantal dagen in de opname totdat hij weer zelf goed kan plassen. Een antibiotica kuur is nodig om de infectie te bestrijden. In sommige gevallen kan een operatie (penisamputatie) noodzakelijk zijn.

Het gruis wordt onderzocht en er wordt een speciaal dieet voorgeschreven om herhaling van de problemen te voorkomen. Deze dieetvoeding (alleen bij de dierenarts verkrijgbaar) heeft een verlaagd fosfor- en magnesiumgehalte en heeft een urine-ph verlagende werking zodat minder snel kristallen gevormd worden.
De kat die een acute vestopping overleeft heeft een goede kans op een langdurig leven met minimale kansen op herhaling, mits het dieet goed gevolgd wordt en de kat door u goed in de gaten gehouden wordt. Gevallen die in een later stadium bij de dierenarts gebracht worden neigen chronisch te worden, waarbij de kans op herhaling groter is. Medicijnen voor langere periodes, routine controles en veelvuldige urinetesten zijn dan meestal noodzakelijk.

Login om te antwoorden
Joan Kennedy's Profielfoto
Joan Kennedy antwoordde #1743 24 okt 2013 08:27
Dank je wel. Storm was geen raskat. Een zwarte europese korthaar, zoals dat zo mooi heet. Zo'n tumor op het hart is heel zeldzaam, bij dieren en bij mensen. Het had niets met ras te maken, het was gewoon pech, dat Storm één van die zeldzame gevallen was. Groetjes, Joan
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1742 23 okt 2013 08:03
Hallo Joan,

Wat verschrikkelijk dat je nu al afscheid hebt moeten nemen van Storm. :huilt:
Ik wens je veel sterkte.

Was Storm eigenlijk een raskat?
Joan Kennedy's Profielfoto
Joan Kennedy antwoordde #1741 16 okt 2013 11:03
We zijn maandag weer met hem naar de dierenarts gegaan, omdat hij uit zichzelf niets at en weinig dronk, zelfs normaal voer wilde hij niet eten. De dierenarts constateerde een behoorlijke hartruis en adviseerde ons als eerste een echocardiografie te laten maken. Gelukkig konden we, bij een dierenarts, die echo's van het hart maakt de volgende ochtend een afspraak maken. Daaruit bleek, dat Storm een niet goed sluitende hartklep, een vergroot hart en een tumor aan de rechterkant van zijn hart had. De hartklep en de vergroting kon nog wel met medicatie onder controle gehouden worden, maar de tumor niet en is op die plek niet-operabel. Dat was de reden, waarom hij niet at: de tumor drukte wrs op zijn maag. Daar Storm ook nog zijn blaasgruis had en we hem voor zoveel zaken moesten dwingen om iets in te nemen en hij zo vaak een rustig plekje opzocht, hebben we hem gistermiddag laten inslapen. Dit had niemand zien aankomen, want een tumor bij een 4-jarge kat is zeldzaam. Ik wil je bedanken voor het meedenken, om onze Storm aan het eten te krijgen. ik heb daar veel aan gehad, ondanks de uitkomst.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1739 13 okt 2013 21:29
Misschien kan je er nog iets doorheen doen wat hij lekker vindt.
Een van onze katten krijgt dagelijks een mengsel van blikvoer,medicijnen en laxapast via de spuit toegediend en daar komt hij om vragen.
Joan Kennedy's Profielfoto
Joan Kennedy antwoordde #1737 13 okt 2013 13:24
Een kleine up-date: we hebben zijn dieetvoer met water in de mixer gedaan en voeren hem nu met een spuit. Dit verhoogd zijn stress wel iets, maar op deze manier krijgt hij tenminste zijn voedsel (en water) binnen
Joan Kennedy's Profielfoto
Joan Kennedy antwoordde #1735 12 okt 2013 13:33
Dat hebben we idd geprobeerd (en blijven dat ook doen). We hebben het idee, omdat we hem al dwingen, om de pilletjes en de pijnstilling te slikken, dat hij een aversie heeft om ook maar iets oraal binnen te krijgen.Ik heb wel net op de website van Sensipharm Urologic Aid besteld en hoop, dat dat in ieder geval de struviet helpt oplossen. Er stonden goede rensencies op internet over dit middel.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1734 12 okt 2013 12:30
Hallo,

Heb je al geprobeerd om het voer eerst te mengen met eten wat hij wel lust?
Het belangrijkste is nu om hem weer aan het eten te krijgen.
Joan Kennedy's Profielfoto
Joan Kennedy antwoordde #1733 12 okt 2013 12:01
hallo

Mijn kater Storm is afgelopen dinsdag gediagnosteerd met blaasgruis, ondanks dat de DA het niet heeft kunnen aantonen in zijn urine, maar zijn ph-waarde is 7 en hij had een fikse blaasontsteking met veel bloed in zijn urine.
We hebben medicijnen en een pijnstilling meegekregen + dieetvoer om de struviet op te lossen. Het probleem is, dat Storm het voer niet wil eten. Hij heeft een paar brokjes op sinds afgelopen dinsdag. We hebben verschillende merken natvoer geprobeerd, het vocht van tonijn op waterbasis, gekookte kip en vis over zijn voer geprobeerd en zelfs zijn natte dieetvoer gemengd met een beetje van zijn normale natvoer inde hoop, dat we het op die manier kunnen opbouwen. Niets helpt. Heeft iemand nog een ander idee, waarop wij Storm kunnen laten eten, want te snel afvallen geeft weer andere risico's bij katten.

Alvast bedankt!
:huilt:
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1712 12 aug 2013 10:14
Bel een dierenarts!
kevin's Profielfoto
kevin antwoordde #1711 12 aug 2013 10:05
hallo,
wij hebben een nestje kittens en 1 van die kittens drink bijna geen melk bij de moeder, toen hij geboren werdt woog die 98gr en nu 4 dagen verder weegt die 103gr, hij is koud en plast urine met bloed! wat is er aan de hand of wat kunne we doen?
D. Post's Profielfoto
D. Post antwoordde #1458 26 sept 2012 09:10

Fennie schreef : Bij onze kater is iets heel vreemds aan de hand. De laatste 3 à 4 dagen gaat hij vaker naar de bak (3/4 keer per avond i.p.v. 1 of niet per avond), en laat dan een veel kleiner plasje achter als normaal. Verder heeft hij de neiging om op andere plekken te gaan zitten plassen. Iets wat hem vanochtend gelukt is, en toen was de plas wel weer van normaal formaat. Kleur is helder, beetje gelig en het stonk niet overdreven. Verder eet hij normaal, drinkt hij normaal (net als anders zeg maar) en gedraagt hij zich ook niet anders. Hij likt wel wat vaker in z'n kruis als hij op de bak gezeten heeft. Maar hij heeft geen pijn, en ik kan ook geen volle blaas voelen.

Heb de dierenars al gebeld en daar moet ik een plasje in gaan leveren. Eens kijken of ze iets vinden, want ik vind het wel vreemd....

Hebben jullie misschien een idee???


Waarschijnlijk heb je inmiddels al een antwoord gekregen van je dierenarts maar dit gedrag is typisch voor blaasgruis.
Zie www.allemaalkatten.nl/ziekten/blaasgruis
D. Post's Profielfoto
D. Post antwoordde #1457 26 sept 2012 09:05

Isis schreef : Ik begreep van onze huisarts dat stress wel kan bijdrage tot plasproblemen en dus ook blaasontsteking maar dat is nog geen blaasgruis. Hoe heeft blaasgruis nog met stress te maken...? De huisarts adviseerde om de kitten los te plaatsen in een ander gastgezin (ik vang kittens op voor een kittenopvang stichting). Dit zou de stress verminderen (eerst natuurlijk meer stress) van 3 anderen (het nest bestaat uit 4 poesjes). En die zijn allemaal redelijk aanwezig en ook wat groter.

Dit verhaal kittenpoes van nu 3 maanden die eerst blaasonsteking leek te hebben dat dit na 2 weken weer terugkwam (na antoniotca) dus weer een antibiotica nu specifiek gericht op de blaasontsteking. Ze ging inderdaad op verschillende plekjes plassen, gelukkig laat ze geen pijnreacties zien maar we geven haar omdat ze ook zo klein is wel een pijstiller. IK geef haar bij het blikvoer ook nog water zo krijg ze veel water binnen.
Ik begreep dat het voornamelijk ligt aan magnesiumzouten bij jongere katten; klopt dat?
alvast bedankt voor de hulp


Hallo Isis

Dat klopt. Droogvoer met hoge magenesium waarden kan je beter in de winkel laten staan.

Het merendeel van de plasproblemen wordt inderdaad door stress veroorzaakt en dat kan resulteren in medische aandoeningen. Het blaasgruis op zich komt niet door de stress. Elke kat heeft wel iets van gruis in de urine maar dat wordt meestal zonder problemen uitgeplast. Als de urine echter te lang in de blaas zit (bijvoorbeeld omdat de kat te weinig drinkt of niet naar de bak durft omdat een andere kat de route blokkeert of de kattenbak claimt) kunnen zich grotere kristallen gaan vormen en die veroorzaken een verstopping.
De zuurgraad van de urine is echter ook een factor bij de vorming van blaasgruis en ik kan me voorstellen dat die beïnvloed kan worden door stress.
Carla's Profielfoto
Carla antwoordde #1456 26 sept 2012 08:44
He Hillja.
Hoe is dat af gelopen met jouw katertje?
De mijne heeft precies hetzelfde en is ook 5 maanden.
klvp's Profielfoto
klvp antwoordde #1301 28 feb 2012 15:16
Hallo!

Mijn kat heeft al een aantal keer blaasgruis gehad. Het was een tijdje over, maar nu heeft hij het (waarschijnlijk) weer. Er lag vanochtend een rood plasje voor de bak. Hij krijgt wel altijd Hills C/D voor, ook drinkt hij veel water sinds ik een fonteintje voor hem heb gekocht. Ik hoefte niet langs te komen met de kat zelf bij de dierenarts omdat ze zeiden dat ze vanwege het bloed dat in de urine zat waarschijnlijk niets konden zien.. Nu moet ik hem 10 dagen Novacam geven. Ik weet niet goed wat ik nu moet doen? Wat als het geen blaasgruis is?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1215 26 jan 2012 21:29
Ja dit kan zeker een blaasontsteking zijn. Laat in ieder geval de urine controleren door de dierenarts.
Een poes zal geen verstopping krijgen maar als je zelf wel eens een blaas- of urineweg ontsteking hebt gehad weet je hoe pijnlijk dat kan zijn!

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'