Bron: Kattenmanieren nr. 2 - 2004

Debbie Rijnders is gedragstherapeut voor dieren en directeur van Tinley.
Zij is als docent/ organisator verbonden aan diverse opleidingen op het gebied van diergedrag. Naast haar schrijfwerk voor diverse publieksbladen en diergeneeskundige tijdschriften is zij uitgever van het vakblad Huisdier & Gedrag. Vanuit haar deskundigheid als gedragstherapeut schrijft ze over kattengedrag voor Kattenmanieren.

Stel, je bent een klein jong katje en je hebt net een hele reis gemaakt naar je nieuwe huis. Zomaar bij je broers en zussen weg, zomaar uit het veilige mandje van je moeder. Voor het eerst van je leven zit je in een auto, in een gekke doos met vreemde luchtjes die de hele tijd open en dicht gaat, omdat er nieuwsgierige gezichten in kijken en grijprage handjes aan je friemelen.

Dan kom je doodmoe in dat huis en dan vinden ze dat je maar even flink moet zijn en aan alles meteen maar wennen moet. Je mandje gaat open, midden in de kamer, zonder dat je eerst hebt kunnen rondkijken naar een veilig plekje, ledereen praat door elkaar en er zijn misschien wel kinderen van de buren uitgenodigd om te zien hoe schattig je bent.
Voordat je een sprong kunt maken naar een donkere plek onder de kast, heeft de hond je ontdekt; die had allang door dat er iets spannends in dat mandje zat. Hij wil je geen kwaad doen, maar wil wel erg graag aan je ruiken, en omdat het een hond is heeft hij voorkeur voor een zekere plaats... Met die hele grote kop duikt hij onder je staart en het lijkt wel of je een meter de lucht in gaat.
Wat heb je nu geleerd? Dat het hier eng en gevaarlijk is: het kan hier nooit leuk worden en je bent alleen maar doodsbang. Het helpt niet als je je groot maakt en je staart de lucht insteekt... je wordt gewoon uitgelachen! Misschien is er nog wel een kat in huis die meteen kennis met je moet maken. Hij vindt er waarschijnlijk niets aan om zomaar geconfronteerd te worden met een nieuweling.

Wat moet de eigenaar wél doen?
Nu zit u als eigenaar met twee of meer katten die niet gelukkig zijn met de situatie. Sterker nog, er is maar eenmaal een eerste ontmoeting en als die niet gunstig verloopt, kan het heel moeilijk worden om het nog ooit gezellig te krijgen tussen het kattenvolk onderling. Hoe kunt u, als baasje, deze problemen voorkomen?
Tref alle voorbereidingen ruim voordat de nieuwe kat (of kitten) komt, zodat er geen gestresste situatie ontstaat na aankomst van het nieuwe dier.

Zorg dat u een 'stiltecentrumpje' heeft gereserveerd voor de nieuweling. Dit is een kamertje, of zelfs de badkamer. Daar zet u hem, zodra u met hem thuiskomt, meteen met -open- vervoersmandje en al in. Natuurlijk staan daar een kattenbak en op een afstandje daar vandaan voer en water. Zorg ook voor een lekker ligplekje en een speeltje. De deur gaat dicht. Zo kan het dier wennen aan alle geluiden van het huis en op zijn op zijn gemak in zijn afgesloten kamer van alle faciliteiten gebruik maken. Als u na verloop van een paar uurtjes merkt dat alles goed gaat kunt u zelf naar binnen gaan, deur achter u dicht. U gaat in een hoekje op de grond zitten, desnoods met een boek. Kijk de kat niet aan, leg wat lekkers om u heen verspreid en bijvoorbeeld een vest dat u net aanhad, waaraan hij mag snuffelen om op veilige afstand met u kennis te maken.

Misschien zoekt de kat al toenadering, zodat u hem zachtjes achter zijn oor kunt kriebelen. Forceer niets en dwing het dier nergens toe; ga hem niet oppakken als hij dat niet wil. Herhaal de procedure met uw (rustige) kinderen, een voor een. Zet, als u de indruk heeft dat het diertje er aan toe is de rest van het huis te bekijken, de deur op een kier totdat het zelf naar buiten gaat naar een volgende ruimte. Doe dat op zijn vroegst pas de volgende dag! Zorg dat de rest van het huis afgesloten blijft; het dier krijgt steeds één kamer tegelijk bij zijn nieuwe leefgebied.
Pas als hij aan het nieuwe gezin gewend is, is het raadzaam hem met zoveel mogelijk andere mensen kennis te laten maken.

Vervolg >>

Login om te antwoorden
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #2052 02 aug 2017 10:43
Laat ze voorzichtig aan elkaar wennen, het komt echt wel goed maar het heeft tijd nodig.
Hoe je een nieuwe kat het beste kan introduceren lees je op www.allemaalkatten.nl/aanschaf/nieuwe-kat/de-introductie-1
Sherice's Profielfoto
Sherice antwoordde #2051 02 aug 2017 00:20
Hallo ik heb een kitten van 4 maanden die heb ik ongeveer een maandje. Vandaag heb ik.er een kitten bijgehaald omdat me.dat leuk leek voor mijn kitten van 4 maand alleen die blaast constant naar.de nieuwe kitten en al.2.x met de poot geslagen wat kan ik nu het beste doen?
Jet's Profielfoto
Jet antwoordde #2050 27 juli 2017 11:30
Ik heb een vraag. sinds gister is de kitten van mijn schoonouders gekomen, ze blijft hier tien dagen logeren ivm vakantie. We hebben zelf ook een kitten en de beide kittens zijn zusjes en sinds 10 dagen uit het nestje naar een eigen gezin. De katten lijken elkaar niet meer te herkennen. De kitten van mijn schoonouders is groter en sterker dan die van ons en lijkt onze kitten te domineren. De kittens rennen voortdurend achter elkaar aan, waarbij door onze kitten veel geblazen en gegromd wordt. We hebben helaas geen goede start gemaakt als ik de introductie methode heb gelezen. We hadden denk ik teveel de hoop dat ze elkaar zouden herkennen en dat dat goed zou gaan. Wat is nu het handigst om te doen en dit nog goed komen of kan de kat van mijn schoonouders beter terug naar hun huis en daar elke dag zijn eten + knuffelmomentje krijgen?
ilona's Profielfoto
ilona antwoordde #1979 05 juli 2015 22:09
Ik heb het verprutst.
Ik heb lieve knuffelpoes nu 1 jaar.
Haar vriendin is met 5 maandjes overleden aan fip. We zijn iets later gaan zoeken naar nieuw vriendinnetje. En al snel hadden we een hele leuke ragdoll kitten gevonden. Hier hebben we wel op moeten wachten. Op begeven moment hadden ze een kitten meisje in de kliko gegooid.
Ik moest haar wel helpen. Onze poes sprong ook meteen naar de doos en heeft haar bemoederd ging goed ze mocht eigenlijk alleen aan sterke maar al gauw paste ze helemaal in ons gezin. Mijn schoonmoeder heeft 2 kattinnen van 3 en ging 5 weken op vakantie. Dat waren 5 lange weken. na het vertrek van de loges dag later was alles al voor ze geweest waren.
Mochten aftellen de ragdoll kitten mocht komen (2 weekjes later) we hebben nu geen lieve knuffelpoes meer ze vind ons vondelingetje ineens een bedreiging en het ragdolletje ook. De kittens zijn wel heel leuk al samen. Wat moeten we nu doen zonder iemand weg te doen????
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1888 13 dec 2014 23:52

Michael schreef : Ik heb 1 jaar geleden een poes uit het asiel gehaald. Ze is nu ruim 1 jaar oud. Vanwege mijn drukke werk heb ik besloten er een kitten bij te halen, zodat de eerste kat een vriendje heeft. De poes van 1 jaar is een vrouwtje en de kitten een kater van 8 weken. Nu komt het volgende: de kitten sjouwt direct het hele huis door en de poes van 1 jaar gedraagt zich erg schuw. Ook blaast ze en ontwijkt ze de kitten. Laat ik dit op zijn beloop en moeten de katten gewoon aan elkaar wennen of wordt het alleen maar erger als ik er zo op zijn beloop laat gaan?


Om te voorkomen dat dit uit de hand loopt kan je het beste de introductiemethode gebruiken die staat beschreven op www.allemaalkatten.nl/aanschaf/een-nieuwe-kat/de-introductie-1
Michael's Profielfoto
Michael antwoordde #1887 13 dec 2014 23:46
Ik heb 1 jaar geleden een poes uit het asiel gehaald. Ze is nu ruim 1 jaar oud. Vanwege mijn drukke werk heb ik besloten er een kitten bij te halen, zodat de eerste kat een vriendje heeft. De poes van 1 jaar is een vrouwtje en de kitten een kater van 8 weken. Nu komt het volgende: de kitten sjouwt direct het hele huis door en de poes van 1 jaar gedraagt zich erg schuw. Ook blaast ze en ontwijkt ze de kitten. Laat ik dit op zijn beloop en moeten de katten gewoon aan elkaar wennen of wordt het alleen maar erger als ik er zo op zijn beloop laat gaan?
Leen Tielens's Profielfoto
Leen Tielens antwoordde #1861 16 okt 2014 20:29
Ik heb onze joey 2.5 geleden uit het asiel gehaald. Ik had heel de veranda kattenklaar gemaakt. onze kerel zat na een 10 min al vrolijk in de living en nadien op mijn schoot. De laatste twee dagen staat hij echt aan de deur te miauwen. Naar mijn gevoel is het een vraag om naar buiten te gaan. Is dit te vroeg of is het gewoon een kat die zich heel makkelijk heeft aangepast??? Het is waarschijnlijk ook wel een kater die te vroeg bij zijn moeder is weggehaald want hij sust regelmatig op zijn pootje. ondanks dat hij al een 1 jaar oud is.
Rogier Oskam's Profielfoto
Rogier Oskam antwoordde #1853 17 sept 2014 20:04
Ik heb een vraag! Het weekend krijgen wij een poes van 4 jaar. Ze is nu nog van een vriendin, maar wij nemen haar in huis. De poes is gewend om naar buiten te gaan, maar als ze bij ons is moet ze natuurlijk een paar weken wennen. Het is een dondersteen en al hoewel ze nu niet in de bank hangt zijn wij bang dat ze het wel gaat doen ivm verveling, dus het risico willen wij niet nemen. Nu willen wij haar als we thuis zijn natuurlijk gewoon door t hele huis laten lopen, maar wanneer we moeten werken haar opsluiten in een kamer van 3,5m bij 3,5m zolang ze niet naar buiten mag. Nu vinden wij alles snel zielig, dus eigenlijk ook het opsluiten ook. Het is onze eerste kat. We hebben altijd honden gehad, maar die zijn overleden. Ze krijgt een grote krabpaal voorlopig op die kamer met katbak, eten en drinken. Nu de vraag doen we er goed aan om t zo aan te pakken? Gr. Rogier
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1852 13 sept 2014 22:55
Hallo Anouk,

Waarschijnlijk is dat ruwe spelen ook de reden dat hij in het asiel zat...

Stoeien jullie met hem? Dat soort spelen moet je met katten absoluut niet doen.
Als hij dat wel doet moet je hem heel duidelijk maken dat dit gedrag niet gewenst is. Alleen door luid en duidelijk NEE te zeggen.

Het is niet aan te raden om een kat na een week al naar buiten te laten. Het risico dat hij de weg kwijt raakt is dan heel groot.
Probeer zo veel mogelijk met hem te spelen als jullie thuis zijn, met balletjes, touwtjes en hengels e.d. zodat hij zijn energie kwijt kan. Wil je hem toch naar buiten laten doe dat dan alleen als je er bij bent, eventueel (bij voorkeur) aan een tuigje.
Anouk's Profielfoto
Anouk antwoordde #1851 13 sept 2014 22:23
Hi,

Wij hebben sinds een week een 2,5 jaar oude gecastreerde kater uit het asiel gehaald. Hij reageert heel goed op zijn nieuwe omgeving. Hij zat binnen een half uur al spinnend bij me opschoot, ging gelijk op de bak, totaal niet schrikkerig etc.

Hij word alleen met de dag speelser/baldadig, waardoor hij behoorlijk ruw kan spelen met je. We willen hem best naar buiten doen, maar vinden dit toch een beetje eng. We wonen op een studentencampus, waar (zover ik weet) niet veel andere katten zitten. Wel eenden/ganzen en ratten. We hebben hem dus pas een week in huis. Verder zijn mijn partner en ik op wisselende tijden weg ivm studie en beide een horecabaan.

Wat is jullie advies? Moeten we hem nog even binnen houden of toch al naar buiten laten gaan? Zo ja, wat is dan de beste manier?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1821 18 juli 2014 09:23
Hallo Sam,

Ik denk dat je er best een kitten bij kan nemen maar let dan wel op het karakter. Kies niet het "haantje de voorste" uit het nest dan zal het vast wel goed gaan. Zeker als je de voorzichtige methode gebruikt voor de introductie.
Sam's Profielfoto
Sam antwoordde #1820 18 juli 2014 08:54
Hallo,
Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven,
wij hebben een bange poes van bijna 4 jaar. Ik heb haar en haar zusje anderhalf jaar geleden in huis genomen. Haar zusje was brutaal en echt de baas in huis. Terwijl zij altikd de onderdanige bange kat was. Vorig jaar is haar zusje helaas overleden. Sinds dat moment is mijn poes wel helemaal opgebloeid. Ze vraagt nu zelfs om aandacht en je kan niet om der heen in plaats van dat ze zich alleen maar verstopt. Alleen word het vragen om aandacht steeds erger en ik kan haar niet al die aandacht geven. Toen haar zusje er nog was waren ze wel eigenlijk altijd met zn tweeën. Vandaar dat ik me afvraag of ik er nou goed aan doe er een kitten bij te nemen of juist niet? Alvast bedankt!
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1818 10 juli 2014 20:20
Als ze al zo gestrest is lijkt het mij geen goed idee om er een kitten bij te zetten.
Ik denk dat je beter eerst eens moet kijken of je het probleem op kan lossen.
Is er een mogelijkheid om de tuin af te zetten zodat er geen vreemde katten bij het huis kunnen komen?
Trevor's Profielfoto
Trevor antwoordde #1817 10 juli 2014 14:58
Ik heb een kat die de laatste maand gepest wordt in de buurt Door 2 andere katten. Ze is de laatste tijd ook een beetje bang om naar buiten te gaan. Nu kan ik een kitten overnemen maar ik vraag me af of dit verstandig is. Is het wel veilig voor de kleine kitten en wordt mijn huidige kat nou rustiger of juist meer gestrest?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1811 07 juli 2014 19:11
Hallo Linda, ik denk dat een kater de beste keus is.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'