Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.
Berichten: 25 juni 2015 18:52 door els #1975
els's Profielfoto
Hallo mijn kater spuugt iedere keer zijn zacht voer
er uit. Brokjes houdt hij wel binnen. Soms eet hij
dagen geen zacht voer.
Zou ik daar gewoon mee stoppen.of mankeert hij iets? Hij is 9 jaar. Ontlasting is normaal
Berichten: 19 mei 2015 12:33 door Yvette #1965
Yvette's Profielfoto
Hoi,

Wanneer katten te gulzig zijn met eten moet je een speel etensbakje kopen, kreeg deze tip van mijn dierenarts. Ze zijn 35 euro maar het werkt echt. Ik liep met mijn twee katten iedere dag half verteerde brokjes op te ruimen nadat ik ze eten had gegeven en ze werden te dik. Ze hadden een soort strijd onder elkaar... Ik zorg nu dat het bakje altijd gevuld is, maar ze pakken iedere keer net wat ze nodig hebben.Soms twee, soms vijf brokjes! Ze lopen meerder keren naar het bakje toe en kiezen zorgvuldig het brokje uit wat ze willen eten. Echt te schattig voor woorden. Ze zijn niet meer te dik, wachten netjes op elkaar met eten en het uitbraken van brokjes is nu over.

Ik heb nu weer het probleem, dat ze gal met grassprietjes uitspugen. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen, wanneer ik ze echt niet binnen kan houden?
Berichten: 27 apr 2015 13:42 door Daniel #1961
Daniel's Profielfoto
Hallo,

Wij hebben een Europese kortharige,een mannetje van bijna 8 jaar.Hij is pas bij de dierenarts geweest omdat hij een longontsteking had,hij is toen ook helemaal na gekeken en alles was verder goed.Alleen sinds een paar dagen spuugt hij een paar keer per dag soms veel soms bijna niks.Verder gedraagt hij zich normaal.Wij beginnen ons toch wel wat zorgen te maken.Heeft iemand tips hoe dit komt en hoe dit stopt.Hij moet juist aankomen maar dat lukt zo niet echt.
Berichten: 25 apr 2015 08:21 door Nienke #1960
Nienke's Profielfoto
Mijn bijna 3-jarige kat spuugt al heel lang bijna elke ochtend nadat hij brokjes heeft gegeten. Mijn katten hebben genoeg te eten voor 24 uur, maar door zijn routine: 's morgens als ik op sta krijgen ze nieuwe brokken, is hij volgens mij zo gulzig en blij dat hij gaat vreten ipv eten.
Zijn brokken komen er net zo hard uit als dat ze erin gaan... Verder is hij gewoon vrolijk en speels...
Berichten: 23 apr 2015 17:06 door webmaster #1956
webmaster's Profielfoto
Joy schreef :
Hoi , onze Maine coon spuugt nu valt op iedere ochtend na paar brokjes gegeten te hebben. Hij is niet ziekjes hij is gewoon zichzelf . Ik zit zelf te denken om hem later eten te geven en niet meteen als ons gezin ontwaakt en alle dieren eten geef en hij wat later krijgt. Herkent iemand dit of heeft tips . De rest van de dag nergens last van alleen ochtend

Dat herken ik wel. Onze Maine Coon heeft er ook last van. Alleen in de ochtend en er zit ook vaak veel water bij. Als ze wat later eet heeft ze er minder vaak last van.
Onze andere Maine Coon (die we helaas onlangs hebben laten inslapen) had er juist last van als hij later op de ochtend eten kreeg dan hij gewend was.

In jouw geval zou het kunnen helpen om later eten te geven.
Berichten: 23 apr 2015 16:58 door webmaster #1955
webmaster's Profielfoto
Aimée schreef :
Mijn kat spuugt nu al voor de vierde dag achter elkaar. Ze heeft net wel nieuwe snoepjes sinds 4 dagen en die geef ik nu dus al tweedagen niet meer omdat ik denk dat het daar aan lag. Ze is speels en knuffelig en nu toevallig krols. Maar wat ze ook doet is plassen naast haar bak. Ze plast en poept ook gewoon in haar bak maar dus plassen ook ernaast.. onder andere op mijn bed..
Wanneer spuugt ze?
Het plassen buiten de bak heeft zeer waarschijnlijk alles met de krolsheid te maken..
Berichten: 14 apr 2015 17:30 door Aimée #1945
Aimée's Profielfoto
Mijn kat spuugt nu al voor de vierde dag achter elkaar. Ze heeft net wel nieuwe snoepjes sinds 4 dagen en die geef ik nu dus al tweedagen niet meer omdat ik denk dat het daar aan lag. Ze is speels en knuffelig en nu toevallig krols. Maar wat ze ook doet is plassen naast haar bak. Ze plast en poept ook gewoon in haar bak maar dus plassen ook ernaast.. onder andere op mijn bed..
Berichten: 20 mrt 2015 11:52 door Joy #1935
Joy's Profielfoto
Hoi , onze Maine coon spuugt nu valt op iedere ochtend na paar brokjes gegeten te hebben. Hij is niet ziekjes hij is gewoon zichzelf . Ik zit zelf te denken om hem later eten te geven en niet meteen als ons gezin ontwaakt en alle dieren eten geef en hij wat later krijgt. Herkent iemand dit of heeft tips . De rest van de dag nergens last van alleen ochtend
Berichten: 17 mrt 2015 21:12 door Gert #1934
Gert's Profielfoto
Onze Noorse bos kat geeft regelmatig hele brokjes over en zit vaak van een kamerplant te eten. Waarom doet hij dat?
Berichten: 04 mrt 2015 09:44 door webmaster #1928
webmaster's Profielfoto
Hallo Ellen,

Ik heb je tekst maar even omgezet naar normale letters, dat leest wat prettiger.

Het is raadzaam om toch met haar naar een dierenarts te gaan. Misschien kan ze gewoon niet goed tegen een lege maag en veel eten in een keer (het helpt dan om verdeeld over de dag steeds kleine beetjes voer aan te bieden en ook vlak voor het slapen gaan) maar het is ook mogelijk dat ze speciaal voer nodig heeft. Een (bloed)onderzoek kan daar uitsluitsel over geven.

Probeer de volgorde eens te veranderen als je naar de dierenarts moet. Pak eerst de poes en daarna pas de vervoer box.
Het zal misschien wel wat stress geven maar wachten tot ze jullie meer vertrouwt is niet verstandig.
Berichten: 04 mrt 2015 09:12 door ELLEN SOEMOPAWIRI #1927
ELLEN SOEMOPAWIRI's Profielfoto
Hallo

ik heb laatst via marktplaats een oudere poes genomen van 10 jaar hij stond er heel erg lang op ze wilde de poes bijna naar het asiel brengen ik zij tegen mijn man ik moet deze poes helpen want iedereen weet zelf ook van een oudere poes die wordt bijna nooit gekozen en ik wilde haar nog een paar mooie jaren bezorgen . Zij vertelde mij dat ze zo gemiddeld 1 keer per maan de haarbal uit doet braken ik vond dat geen probleem ik heb dat zelf ook met mijn andere kater maar die doet het zo 1 x in de 3 maanden.

De poes is erg bang en begint nu eindelijk een aai over haar bol te krijgen van mij en mijn man .maar nu komt het probleem. Zij spuugt bijna elke dag en soms is het gal en de andere keer dan is het gewoon alle brokjes die nog niet gekauwd zijn wat kan dat betekenen nu wil ik met haar naar de dieren arts te gaan maar zij kruipt al weg als zij die bak ziet ik wilde haar nog iets meer laten wennen aan ons en dan past haar te proberen te pakken .help mijn aub wat moet ik doen ik geef haar purina one te eten en verder eet zij niks anders 
Ja af en toe wat snoepjes en verder niks. Ik ben erg bang dat als ik naar de dierenarts zal gaan dat hij slecht nieuws heeft voor mij heeft war is raadzaam ik kan haar niet meer missen
Berichten: 23 feb 2015 09:48 door webmaster #1923
webmaster's Profielfoto
Lianne schreef :
Mijn kat spuugt al een paar dagen alleen snachts, gister en vorige week schudde ze een dag met haar kop als ik haar aaide bij der kop maar ook als ik haar niet aaide. Wat kan ik doen?
Als ze alleen 's nachts spuugt kan ze waarschijnlijk niet zo goed tegen een lege maag.
Probeer eens vlak voor het slapen gaan nog wat eten te geven.

Wanneer een kat met de kop schudt betekent dat meestal dat ze last hebben van jeuk in het oor. Je kan dus even in de oren kijken of er iets in zit en of de oren er schoon uit zien. Ziet de de binnenkant van een oor en er vies(zwart) uit dan kan je beter even langs de dierenarts gaan.
Berichten: 23 feb 2015 09:18 door Lianne #1922
Lianne's Profielfoto
Mijn kat spuugt al een paar dagen alleen snachts, gister en vorige week schudde ze een dag met haar kop als ik haar aaide bij der kop maar ook als ik haar niet aaide. Wat kan ik doen?
Berichten: 14 feb 2015 22:55 door webmaster #1916
webmaster's Profielfoto
Beste Max,

Als hij slechter wordt raad ik je aan om vanavond nog naar de dierenarts te gaan en niet tot morgen te wachten.
Berichten: 14 feb 2015 21:17 door Max #1915
Max's Profielfoto
Hallo ik heb een rode kater van ongeveer 2 jaar oud. Sinds vanochtend is hij niet lekker, verloor zijn evenwicht at niet en veel actief braken. Ook drinkt hij niet. Morgen gaan we naar de dierenarts en ik vroeg me af of ik iets moet doen? Moet ik mij zorgen maken.

Bespreek dit artikel