Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.
Berichten: 24 jan 2015 22:36 door webmaster #1898
webmaster's Profielfoto
Hallo Nancy,

Is er al bloedonderzoek gedaan?
Berichten: 24 jan 2015 19:53 door Nancy #1897
Nancy's Profielfoto
Help,
Mijn brits korthaar 12 jaar is sinds november 2014 enorm vermagerd - 2kg, hij braakt soms zijn eten uit en soms schuim, heeft ook last van verstopping, we zijn naar de dierenarts geweest, foto's genomen, pillen gekregen, ontwormd, voeding veranderd...niets helpt, hij zit soms in een sphinx houding (waarschijnlijk pijn) weet iemand wat het zou zijn en wat we eraan kunnen doen ?
Berichten: 23 jan 2015 10:28 door webmaster #1896
webmaster's Profielfoto
Bel alsjeblieft een dierenarts.
Berichten: 23 jan 2015 10:20 door angela #1895
angela's Profielfoto
Hallo ik heb drie katers 1daar van heet hummeltje en word drie jaar nu sinds twee dagen geleden is die heel rustig zit stil eet niet drinkt weinig en spuugt wit slijmerig wat zou dat kunnen zijn
Berichten: 15 nov 2014 11:23 door Raffie #1885
Raffie's Profielfoto
Mijn kater geeft af en toe over omdat hij te snel eet. Ik heb 3 katten en geef hem nu apart eten op de gang en minder dan voorheen. HIj eet het zo snel op. Hij eet en geeft over, niet altijd maar soms en dan zie je gewoon dat ie niet gekauwd heeft. Niet met brokken maar met vlees (zakjes Felix en vers vlees uit de vriezer van Smuldier)
Berichten: 09 nov 2014 11:12 door webmaster #1882
webmaster's Profielfoto
cara schreef :
Hallo,

Even een vraagje. We hebben twee poezen, 1 Kate. Voer ed is hetzelfde als altijd. Afgelopen woensdag heeft onze Kate 4 keer gebraakt. Hij maakt er steeds een gekke bij alsof hij stikt. Ik hoor het letterlijk aankomen als hij gaat braken. Het braaksel is voornamelijk natte brokken. Weinig slijm, stinkt ook niet. 1 keer zat er veel vocht bij. Donderdag heeft hij mogelijk 1 keer gebraakt. Wel gewoon gegeten. Verder ook niks aan de kat te merken. Nu heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag al weer twee keer gebraakt. Het zijn alledrie binnenkatten. De kater is 8 jaar. Wat is er aan de hand? Alvast bedankt voor het advies.

Misschien heeft ze last van een hardnekkige haarbal.
Probeer het eens met anti haarbal pasta
Berichten: 06 nov 2014 15:07 door k.hiemstra #1880
k.hiemstra's Profielfoto
Hallo, heb een vraagje heb een klein vrouwtjes pers ze is heel tenger 2 jaar oud overal trekt ze haar neus voor op alleen het voer wat ze in cattery kreeg vindt ze lekker,maar zo weinig ,wat me opvalt is veel drinken,wat kan de oorzaak wezen? ze is goed 2jaar.wel actief goed gecontroleerd door de D.A waar ze weg komt,altijd als ik de oogjes schoonmaakt komt er veel slijm uit haar bekje.
Berichten: 24 okt 2014 14:20 door Hiii #1871
Hiii's Profielfoto
Hallo,
Mijn Kat een syberische kat moet bruin braaksel overgeven.
Weet iemand of ik mijn zorgen moet maken
Berichten: 24 okt 2014 02:02 door cara #1868
cara's Profielfoto
Hallo,

Even een vraagje. We hebben twee poezen, 1 Kate. Voer ed is hetzelfde als altijd. Afgelopen woensdag heeft onze Kate 4 keer gebraakt. Hij maakt er steeds een gekke bij alsof hij stikt. Ik hoor het letterlijk aankomen als hij gaat braken. Het braaksel is voornamelijk natte brokken. Weinig slijm, stinkt ook niet. 1 keer zat er veel vocht bij. Donderdag heeft hij mogelijk 1 keer gebraakt. Wel gewoon gegeten. Verder ook niks aan de kat te merken. Nu heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag al weer twee keer gebraakt. Het zijn alledrie binnenkatten. De kater is 8 jaar. Wat is er aan de hand? Alvast bedankt voor het advies.
Berichten: 17 okt 2014 19:54 door Lizabeth #1862
Lizabeth's Profielfoto
Beste,
Mijn Pers at eerst altijd het supermarkt merk van droogvoer en Gourmet blikjes natvoer. Maar nu is ze ineens heel kieskeurig geworden en eet het droogvoer van de supermarkt niet meer. Ik heb al 2x van voer veranderd en nu heb ik er een gevonden wat ze wel eet. Dat heeft ze nu ondertussen 2 weken, ook al probeer ik het te mengen met haar oude voer. Maar nu poept ze ineens heel veel en het stinkt ontzettend. Daarnaast blijft wat nattigheid aan haar achterste hangen en moet ik haar steeds schoonmaken. Geen pretje natuurlijk!
Vandaag gaf ze ineens alles wat ze had gegeten over, in 3 of 4 keer. Ze ging ook een paar keer op de bak en de 3e keer kon ze pas echt poepen en kwam er weer heel veel uit en weer was haar achterste nat en vies. Moet ik weer van voer veranderen? Of een dierenarts raadplegen? Als ik het oude voer neerzet staakt ze gewoon en eet ze 2 dagen alleen haar natvoer. Ze gaat dan wel naar de keuken zitten miauwen om om eten te vragen.
Graag een advies!
Berichten: 29 aug 2014 15:11 door webmaster #1847
webmaster's Profielfoto
Wat de oorzaak is kan ik je ook niet vertellen maar als ze blijft overgeven en niet meer speelt zou ik toch even de dierenarts bellen
Berichten: 29 aug 2014 13:23 door Iemand #1846
Iemand's Profielfoto
Mijn kitten van 3 maanden heeft vandaag 2 keer overgegeven. Ze is nu niet echt heel actief, ze speelt normaal heel erg leuk. Aantal dagen geleden had ze ook overgegeven. Wat de oorzaak is weet ik niet. Wat moet ik doen?
Berichten: 17 aug 2014 10:50 door webmaster #1845
webmaster's Profielfoto
Hallo Anna,

Volgens mij zijn dit allemaal op zichzelf staande gebeurtenissen waar je je geen zorgen over hoeft te maken.
Mocht één van de dingen die je noemt vaker gebeuren dan is het misschien wel iets om je zorgen over te maken.
Het enige waar je misschien op moet letten is dat ze geen etenswaren te pakken krijgt die echt gevaarlijk voor haar zijn.
Zie http://www.allemaalkatten.nl/verzorging/gevaren#eten
Berichten: 13 aug 2014 13:59 door anna #1842
anna's Profielfoto
Beste,
Ik zal gewoon alles zeggen want weet niet hoe het komt.
2 weken geleden heeft mijn binnenkat 2 muizen vanop het dak meegenomen, op zicht niets speciaals.
Een week daarna liep ze een morgend met haar mond heel de tijd open, ben naar de dierenarts gegaan maar die zei dat ze waarschijnlijk ergens tegen was gelopen ofzo.
Paar dagen daarna had ze iets gegeten en direct terug overgegeven, daarna heeft ze gewoon alles opgegeten zoals normaal.
Ze is nu ook wel erg aanhankelijk , vandaag heeft ze een druif te pakken gekregen en 5 minuten erna wit schuim overgegeven.
Moet ik me zorgen maken?

Mvg
Berichten: 12 aug 2014 19:55 door webmaster #1840
webmaster's Profielfoto
geert schreef :
Beste,

Mijn maine coon (9 maanden) is na het braken van een haarbal altijd een halve tot een volledige dag serieus misselijk. Hij braakt in vergelijking met mijn andere twee katten zeer zelden haarballen (+/- 1 keer per maand). Het zijn altijd zeer grote haarballen dat hij braakt
Ik kam hem om de twee dagen om zo veel mogelijk dood haar te verwijderen en het opstapelen van haar in zijn maag wat te beperken. Kan ik iets meer doen? Moet ik op iets letten?

Hallo Geert,

Je kan hem helpen door dagelijks wat Laxapast (verkrijgbaar bij de dierenarts) of mout pasta te geven.
Deze middelen zorgen dat haren de darmen makkelijker passeren zodat ze zich niet ophopen in de maag.

Bespreek dit artikel