Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.
Berichten: 20 mrt 2015 11:52 door Joy #1935
Joy's Profielfoto
Hoi , onze Maine coon spuugt nu valt op iedere ochtend na paar brokjes gegeten te hebben. Hij is niet ziekjes hij is gewoon zichzelf . Ik zit zelf te denken om hem later eten te geven en niet meteen als ons gezin ontwaakt en alle dieren eten geef en hij wat later krijgt. Herkent iemand dit of heeft tips . De rest van de dag nergens last van alleen ochtend
Berichten: 17 mrt 2015 21:12 door Gert #1934
Gert's Profielfoto
Onze Noorse bos kat geeft regelmatig hele brokjes over en zit vaak van een kamerplant te eten. Waarom doet hij dat?
Berichten: 04 mrt 2015 09:44 door webmaster #1928
webmaster's Profielfoto
Hallo Ellen,

Ik heb je tekst maar even omgezet naar normale letters, dat leest wat prettiger.

Het is raadzaam om toch met haar naar een dierenarts te gaan. Misschien kan ze gewoon niet goed tegen een lege maag en veel eten in een keer (het helpt dan om verdeeld over de dag steeds kleine beetjes voer aan te bieden en ook vlak voor het slapen gaan) maar het is ook mogelijk dat ze speciaal voer nodig heeft. Een (bloed)onderzoek kan daar uitsluitsel over geven.

Probeer de volgorde eens te veranderen als je naar de dierenarts moet. Pak eerst de poes en daarna pas de vervoer box.
Het zal misschien wel wat stress geven maar wachten tot ze jullie meer vertrouwt is niet verstandig.
Berichten: 04 mrt 2015 09:12 door ELLEN SOEMOPAWIRI #1927
ELLEN SOEMOPAWIRI's Profielfoto
Hallo

ik heb laatst via marktplaats een oudere poes genomen van 10 jaar hij stond er heel erg lang op ze wilde de poes bijna naar het asiel brengen ik zij tegen mijn man ik moet deze poes helpen want iedereen weet zelf ook van een oudere poes die wordt bijna nooit gekozen en ik wilde haar nog een paar mooie jaren bezorgen . Zij vertelde mij dat ze zo gemiddeld 1 keer per maan de haarbal uit doet braken ik vond dat geen probleem ik heb dat zelf ook met mijn andere kater maar die doet het zo 1 x in de 3 maanden.

De poes is erg bang en begint nu eindelijk een aai over haar bol te krijgen van mij en mijn man .maar nu komt het probleem. Zij spuugt bijna elke dag en soms is het gal en de andere keer dan is het gewoon alle brokjes die nog niet gekauwd zijn wat kan dat betekenen nu wil ik met haar naar de dieren arts te gaan maar zij kruipt al weg als zij die bak ziet ik wilde haar nog iets meer laten wennen aan ons en dan past haar te proberen te pakken .help mijn aub wat moet ik doen ik geef haar purina one te eten en verder eet zij niks anders 
Ja af en toe wat snoepjes en verder niks. Ik ben erg bang dat als ik naar de dierenarts zal gaan dat hij slecht nieuws heeft voor mij heeft war is raadzaam ik kan haar niet meer missen
Berichten: 23 feb 2015 09:48 door webmaster #1923
webmaster's Profielfoto
Lianne schreef :
Mijn kat spuugt al een paar dagen alleen snachts, gister en vorige week schudde ze een dag met haar kop als ik haar aaide bij der kop maar ook als ik haar niet aaide. Wat kan ik doen?
Als ze alleen 's nachts spuugt kan ze waarschijnlijk niet zo goed tegen een lege maag.
Probeer eens vlak voor het slapen gaan nog wat eten te geven.

Wanneer een kat met de kop schudt betekent dat meestal dat ze last hebben van jeuk in het oor. Je kan dus even in de oren kijken of er iets in zit en of de oren er schoon uit zien. Ziet de de binnenkant van een oor en er vies(zwart) uit dan kan je beter even langs de dierenarts gaan.
Berichten: 23 feb 2015 09:18 door Lianne #1922
Lianne's Profielfoto
Mijn kat spuugt al een paar dagen alleen snachts, gister en vorige week schudde ze een dag met haar kop als ik haar aaide bij der kop maar ook als ik haar niet aaide. Wat kan ik doen?
Berichten: 14 feb 2015 22:55 door webmaster #1916
webmaster's Profielfoto
Beste Max,

Als hij slechter wordt raad ik je aan om vanavond nog naar de dierenarts te gaan en niet tot morgen te wachten.
Berichten: 14 feb 2015 21:17 door Max #1915
Max's Profielfoto
Hallo ik heb een rode kater van ongeveer 2 jaar oud. Sinds vanochtend is hij niet lekker, verloor zijn evenwicht at niet en veel actief braken. Ook drinkt hij niet. Morgen gaan we naar de dierenarts en ik vroeg me af of ik iets moet doen? Moet ik mij zorgen maken.
Berichten: 08 feb 2015 09:37 door Nina #1907
Nina's Profielfoto
Hoi allemaal,
Ik heb een Europese korthaar van 9 maanden die (nog) niet naar buiten gaat. Soms geeft zij ook over, je kan zien dat er echt hele brokken in haar spuug zitten, is dit normaal? Ze eet trouwens niets anders dan brokjes en soms een paar kattensnoepjes. heel soms heeft ze wel eens iets van ons eten te pakken, maar daar likt ze alleen maar aan, ze eet het niet op!
Berichten: 24 jan 2015 22:36 door webmaster #1898
webmaster's Profielfoto
Hallo Nancy,

Is er al bloedonderzoek gedaan?
Berichten: 24 jan 2015 19:53 door Nancy #1897
Nancy's Profielfoto
Help,
Mijn brits korthaar 12 jaar is sinds november 2014 enorm vermagerd - 2kg, hij braakt soms zijn eten uit en soms schuim, heeft ook last van verstopping, we zijn naar de dierenarts geweest, foto's genomen, pillen gekregen, ontwormd, voeding veranderd...niets helpt, hij zit soms in een sphinx houding (waarschijnlijk pijn) weet iemand wat het zou zijn en wat we eraan kunnen doen ?
Berichten: 23 jan 2015 10:28 door webmaster #1896
webmaster's Profielfoto
Bel alsjeblieft een dierenarts.
Berichten: 23 jan 2015 10:20 door angela #1895
angela's Profielfoto
Hallo ik heb drie katers 1daar van heet hummeltje en word drie jaar nu sinds twee dagen geleden is die heel rustig zit stil eet niet drinkt weinig en spuugt wit slijmerig wat zou dat kunnen zijn
Berichten: 15 nov 2014 11:23 door Raffie #1885
Raffie's Profielfoto
Mijn kater geeft af en toe over omdat hij te snel eet. Ik heb 3 katten en geef hem nu apart eten op de gang en minder dan voorheen. HIj eet het zo snel op. Hij eet en geeft over, niet altijd maar soms en dan zie je gewoon dat ie niet gekauwd heeft. Niet met brokken maar met vlees (zakjes Felix en vers vlees uit de vriezer van Smuldier)
Berichten: 09 nov 2014 11:12 door webmaster #1882
webmaster's Profielfoto
cara schreef :
Hallo,

Even een vraagje. We hebben twee poezen, 1 Kate. Voer ed is hetzelfde als altijd. Afgelopen woensdag heeft onze Kate 4 keer gebraakt. Hij maakt er steeds een gekke bij alsof hij stikt. Ik hoor het letterlijk aankomen als hij gaat braken. Het braaksel is voornamelijk natte brokken. Weinig slijm, stinkt ook niet. 1 keer zat er veel vocht bij. Donderdag heeft hij mogelijk 1 keer gebraakt. Wel gewoon gegeten. Verder ook niks aan de kat te merken. Nu heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag al weer twee keer gebraakt. Het zijn alledrie binnenkatten. De kater is 8 jaar. Wat is er aan de hand? Alvast bedankt voor het advies.

Misschien heeft ze last van een hardnekkige haarbal.
Probeer het eens met anti haarbal pasta

Bespreek dit artikel