Allemaalkatten.nl
een website voor nieuwsgierige kattenliefhebbersLetter Grootte

Ook op facebook

Braken bij de kat


Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.


 
Berichten: 03 apr 2014 11:34 door webmaster #1783
webmaster's Avatar
Hallo Kim,

Het is niet normaal dat een kat de dag na castratie ziek wordt dus toch even de dierenarts bellen
Berichten: 03 apr 2014 00:29 door kim beckers #1782
kim beckers's Avatar
Hoi, ik maak me zorgen over mijn kater van 1 jaar, hij is gistermorgen gecastreerd en heeft net moeten behoorlijk veel moeten overgeven, en het is misschien raar maar ik zag de brokjes zitten maar ook iets van champignons terwijl ik hem alleen brokjes heb gegeven voor gecastreerde katten, hij heeft ook warme voetjes en oren. Moet ik nu de dierenarts bellen, want maak me echt zorgen, heb hier nog niet zoveel ervaring mee! Gr kim
Berichten: 21 mrt 2014 12:35 door Laura #1780
Laura's Avatar
Mijn kat heeft de laatste twee dagen over gegeven, maar daarna lijkt er niks aan de hand te zijn, dit doet ze regelmatig dan is na drie a voer dagen over en een tijdje later doet ze het weer.

Moet ik me hier zorgen over maken? Ik weet niet meer wat ik eraan moet doen, ze komt ook nooit buiten dus ze heeft niks raars gegeten.
Berichten: 04 feb 2014 10:10 door webmaster #1770
webmaster's Avatar
Meteen een dierenarts bellen!
Berichten: 04 feb 2014 09:10 door arianne #1769
arianne's Avatar
Hai mijn kat is van vanacht half 5 aan het overgeven en hij blijft aan het overgeven ik gebruik gewoon het zelfde voer net als altijd..tis zo zielig wat moet ik nu doen?
Berichten: 12 jan 2014 01:31 door webmaster #1762
webmaster's Avatar
Wat hij heeft en of de spoelwormen de oorzaak zijn weet ik niet maar ik raad je aan om zo snel mogelijk weer naar een dierenarts te gaan. Een kat kan niet lang zonder eten en drinken en zal uitdrogen.
Zeker niet wachten tot na het weekend!
Berichten: 12 jan 2014 00:19 door Tania #1761
Tania's Avatar
Mijn kat is al 4 dagen aan het overgeven! gisteren naar de dierenarts geweest en hij zei dst hij een keelontsteking had, antibiotica prik gekregen. Maar vanochtend heeft mijn kat overgegeven, in het gele hoopje zat een lange witte bewegende worm! Hij is nog niet zo lang geleden ontwormt, hij eet en drink niet meer en is erg suf. Wat kan ik doen? Of wat heb hij dan?Gr. Tanja
Berichten: 29 dec 2013 13:26 door webmaster #1760
webmaster's Avatar
Ik heb geen idee wat er met je kat aan de hand is maar het klinkt helemaal niet goed.
Als je daar bent voor de echo kan je vragen of ze verder willen kijken, dat zou ik doen.
Berichten: 28 dec 2013 17:48 door Anoniem #1759
Anoniem's Avatar
Hallo, onze kat in al een week of 4 ziek.Het word steeds erger! Hij eet al dagen niet meer en als hij terug toch probeert dan geeft ie meestal binnen 5 min weer over! Ik ben inmiddels 4 keer bij de dierenarts geweest en in 1e instantie wad het keelontsteking maar ik ben nu toch doorverwezen naar een specialist voor een echo van zo'n darmen. Bloed was trouwens ook goed! Nu heeft de kat met klikken nog steeds problemen en hij kwijlt ook heel erg! Nu is mijn vraag of ze dan niet beter van zo'n keel/maag een echo kunnen maken?
Berichten: 22 dec 2013 17:39 door webmaster #1758
webmaster's Avatar
Imogen Winmai schreef :
Mijn kat is al de hele dag bloed aan het braken. Het is zondag dus de dierenarts is er niet. Weet iemand wat ik moet doen? Help!
Voor spoedgevallen heeft er altijd een dierenarts dienst dus even het bericht afluisteren en de dienstdoende dierenarts bellen!
Berichten: 22 dec 2013 15:15 door Maya #1757
Maya's Avatar
Imogen Winmai is er geen andere dierenarts vlak in de buurt? Of kun je geen andere dierenartspraktijk bellen want op zondag zijn ze gewoon open hoor, bloed spugen is nooit goed.
Berichten: 22 dec 2013 15:12 door Maya #1756
Maya's Avatar
Ik had een vraagje, mijn kat is 6 en sinds een paar maand kotst ze elke dag, het is altijd vrij donkerbruin? we gebruiken geen andere voeding en ze is gesteriliseerd, ze kan ook zomaar opeens de 2 andere katten aanvallen, maar verder niks anders aan haar, ze is wel heel zwaarlijvig terwijl ze hetzelfde dieet als de andere 2 krijgt? waar kan dit op duiden? Is dit meer een ernstige ziekte, infectie of teken van bedorven voedsel?
Berichten: 22 dec 2013 15:02 door Imogen Winmai #1755
Imogen Winmai's Avatar
Mijn kat is al de hele dag bloed aan het braken. Het is zondag dus de dierenarts is er niet. Weet iemand wat ik moet doen? Help!
Berichten: 15 dec 2013 12:26 door webmaster #1752
webmaster's Avatar
Ik weet niet wat er aan de hand is maar als het zo blijft raad ik je aan om een dierenarts te bellen.
Berichten: 15 dec 2013 11:48 door patrick rovers #1751
patrick rovers's Avatar
Mijn kat heeft wat kippelevertjes gegeten.. ik heb het goed gekookt maar vannacht en vanochtend heeft hij al een paar keer gespuugd en daar maskt hij hele vreemde geluiden bij.. ik brn bang voor een vergiftiging ofzo wat moet ik doen?

Reageer op dit artikel (forumbericht)
bnysejainr