Allemaalkatten.nl
een website voor nieuwsgierige kattenliefhebbersLetter Grootte

Ook op facebook

Braken bij de kat


Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.


 
Berichten: Gisteren 09:22 door Lycee #1825
Lycee's Avatar
hoi,
ik ben er achter gekomen dat melk niet goed is voor katten, ik deed dat wel altijd (ik verdunde het echt heel goed met water). nu ben ik er mee gestopt en geef ik ze gewoon water alleen nu heeft een van de kat overgegeven . is het besmettelijk , en moet ik ze ieder apart houden ? of is dit gewoon een keertje ?
Berichten: 19 juli 2014 14:26 door webmaster #1824
webmaster's Avatar
Hallo Minou,

Ik zou graag iets meer informatie hebben:
Hoe lang heb je haar al in huis?
Is ze al ontwormd?
Hoe lang heeft ze al niet gegeten?
Drinkt ze wel?

Als dit al de tweede dag is dat ze niet eet of als water wat ze drinkt er even later gelijk weer uit komt moet je direct een dierenarts bellen.
Als vandaag de eerste dag is dat ze niet eet moet je het wel in de gaten houden. Probeer er in ieder geval iets in te krijgen van eten of drinken. Als ze niet wil drinken is blikvoer het beste.
Veel katten hebben last van de warmte en eten daardoor minder.
Zorg in ieder geval dat ze geen gras kan eten want daardoor blijft ze overgeven.
Als ze nog niet ontwormd is kan dat (mede) oorzaak zijn van de misselijkheid.

Boven alles; als je zelf de indruk hebt dat het niet goed met haar gaat bel dan direct een dierenarts en wacht niet tot na het weekend. Een kitten van 10 weken kan heel snel uitdrogen.
Berichten: 19 juli 2014 14:01 door Minou #1823
Minou's Avatar
Mijn kitten van 10 weken heeft vanmorgen overgegeven. Eerst was het precies plastiek met gras, later heeft ze nog 3 keer slijm overgegeven. Het was niet op een passieve manier, want ze kokhalsde (buikpers). Ze is slapjes en slaapt nu. Geen diarree gezien en ze heeft nog niet gegeten.
Wat zou ik moeten doen? Ik ben een beetje ongerust.
Berichten: 19 juli 2014 11:50 door P.ny #1822
P.ny's Avatar
Beste

Mijn Brits korthaar durft regelmatig overgeven. Meestal slijmerige - bijna niet op gebeten- brokjes. Ik ging hiervoor reeds naar de dierenarts, en hij raadde me aan om haar steeds hetzelfde eten te blijven geven. Ze zou een minder goede spijsvertering hebben. Nu is het zo dat zij sinds eergisteren meerdere malen per dag (soms tot 5, 6 keer) overgeeft, maar niet de gewoonlijke smurrie, maar kleine gele tot doorzichtige plasjes, met toch redelijk wat haar bij. Kan dit zijn omdat het al enkele dagen 30 graden is buiten? Of moet ik me toch zorgen maken?

Alvast bedankt!
Berichten: 08 juli 2014 21:16 door Stefanie #1814
Stefanie's Avatar
Bedank voor je reactie.. Ik zal het morgen nog aankijken en anders ook met haar naar de dierenarts. Ze is wel nog steeds lief en aanhankelijk. Knort ook nog steeds.. Maar dat verstikkende geluid van het inhaleren van lucht klinkt toch best beangstigend..
Berichten: 08 juli 2014 20:55 door webmaster #1813
webmaster's Avatar
Hallo Stefanie,

Ik zou het echt niet weten. Het kan een virus zijn maar ook een erfelijke afwijking. Als het niet over gaat of steeds terug komt zou ik ze wat grondiger laten onderzoeken.
Berichten: 08 juli 2014 20:46 door Stefanie #1812
Stefanie's Avatar
Hallo,
Mijn poes (2jaar) is sinds 2 dagen aan het overgeven en heeft momenten dat ze naar adem snakt. Haar zusje heeft dit vorige maand ook gehad ben naar de dokter gegaan en heeft een antibiotica spuitje gekregen (arts wist niet wat het was) ze eet nog wel maar houd niet alles binnen (kan niet goed zien hoeveel ze eet ivm voer bakje van haar zusje (eten uit elkaars bakje) voor het drinken geld hetzelfde. Weet u wat het is?

Groetjes Stefanie
Berichten: 03 juli 2014 21:44 door webmaster #1809
webmaster's Avatar
Dat is geen goed nieuws. :triest:
Zwart braaksel duidt mogelijk op een maagbloeding. Als hij niet snel behandeld wordt zal hij het waarschijnlijk niet overleven.
Berichten: 03 juli 2014 21:36 door Eliaan #1808
Eliaan's Avatar
De kat van mijn schoonouders spuugt sinds vanmorgen zwart braaksel en tijdens het braken komt er ook ontlasting mee wat zou dit kunnen zijn? Ze hebben een poging gedaan om naar een dierenarts te gaan maar hij ontsnapte naar buiten en is sinds die tijd spoorloos
Berichten: 03 juli 2014 11:02 door webmaster #1807
webmaster's Avatar
Bel alsjeblieft een dierenarts!
Berichten: 03 juli 2014 07:43 door carolien #1806
carolien's Avatar
Hallo ,


mijn kater Bolleke is normaal garfield.... Echt een dik stouterikje.
y
In korte tijd is hij veel af gevallen. Hij is nu wel pas zijn winterharen kwijt .
ik merk vandaag op dat hij niet meer miaawt , hij rust veel , spint nog altijd goed.
hij heeft juist een kaasje gekregen dat houd hij tijdelijk binnen bolleke heeft braakneigingen ....

kan iemand mij helpen??
Berichten: 19 juni 2014 21:16 door webmaster #1802
webmaster's Avatar
Bste D,

Vermoedelijk is het gewoon een haarbal probleem. Geef je kat Laxapast om het passeren van haren te vergemakkelijken. Laxapast is verkrijgbaar bij de dierenarts.


Xena,

Ik heb geen idee wat er met je poes aan de hand is maar het klinkt niet goed.
Bel alsjeblieft een dierenarts!
Berichten: 19 juni 2014 18:53 door xena #1801
xena's Avatar
Mijn poes van 10 maanden (erg klein voor dr leeftijd) drinkt sinds vanavond erg veel, ze heeft een keer met een boog het water eruit gebraakt en ging daarna weer heel veel drinken. Ook heeft ze last van diaree. Al twee weken slaapt ze erg veel op de dag. In de avond wordt ze actiever. Ik heb nog een kat dus kan niet duidelijk zieb wie wat eet. Wie heeft er een idee wat het zou kunnen zijn?
Bedankt
Berichten: 12 juni 2014 08:09 door D #1799
D's Avatar
Beste

Gisteren heeft mijn kat voor het eerst moeten overgeven ... Eerst gewoon zijn eten en erna nog eens zo slijm met wat haarballen... Ik dacht dat het door de warmte kwam ofzo... Als ik 's avonds thuis kwam had hij dan weer overgegeven... Dus ik dacht nog altijd van de warmte want tussen die periode heb ik hem geen eten gegeven.. Gisteren avond dan eten gegeven en toen ik vanmorgen opstond had hij niet overgegeven en was zijn bakje leeg dus ik dacht alles in orde... Nu zo een 4uur later zie ik een grote bruine vlek... Ik diarree maar ben het niet zeker... Voor de rest loopt en speelt hij normaal en ziet er alles in orde uit... Wat is het beste dat ik doe? Nog even wachten voor de dierenarts te bellen of toch even laten nakijken?
Berichten: 09 juni 2014 23:33 door webmaster #1798
webmaster's Avatar
Hallo Alinina,

Op zich kunnen spoelwormen niet zo veel kwaad maar als het er erg veel zijn kan het kitten daardoor wat verzwakt zijn.
Omdat ze nog zo jong is is het wel verstandig om morgen even met haar langs een dierenarts te gaan.
Ze moet in ieder geval een wormenkuur hebben maar het kan ook geen kwaad als ze even onderzocht wordt.

Reageer op dit artikel (forumbericht)
aoiohbttin