Search
Close this search box.

Tijger

Inhoudsopgave

De tijger is één van de bekendste grote katachtigen met een oranje-gele vacht met verticale zwarte strepen en gele ogen. Het grootste gewicht van een tijger ooit gemeten is 384 kilo en de maximale lengte van kop tot staart is 3,30 meter. Bij volwassen leeftijd kunnen ze een schouderhoogte bereiken van 1 meter. In gevangschap is er ooit een tijger 22 jaar geworden.

tijger-1
Siberische tijger © D.Post
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katachtigen)
Geslacht: Panthera
Soort: Panthera Tigris
door Karin Wennekes
bron o.a.: www.pretparken.be

Voortplanting:
De draagtijd van deze katachtigen 103 tot 105 dagen. Meestal komen er twee of drie welpjes op de wereld. Een heel ontwenningsproces ondergaan de welpen om zich te wapenen tegen mogelijke vijanden. Deze ontwenning houdt in dat de moeder de welpen niet meer laat zogen, en ze zelfs op een afstand houdt, door haar tanden te ontbloten.
Wanneer de jonge tijgers zo’n 6 tot 12 weken oud zijn leren ze al hoe ze vlees moeten eten. De tijgerin gaat dan op jacht, en brengt de gedode prooi naar de jongen of ze zal, wanneer de ‘maaltijd’ niet te ver is, de jongen naar hun eten leiden. Wanneer de afstand echt te ver is, dan propt de tijgerin zich tot barstens toe vol, en braakt ze bij haar terugkeer half verteerde brokken terug uit voor haar welpen.

maleisetijger
Sumatraanse tijger © D. Post
Leefomgeving:
Tijgers leven solitair (alleen) en ieder heeft zijn eigen jachtterritorium. Op plaatsen waar meerdere territoria aan elkaar grenzen bewijzen krabsporen op omgevallen bomen dat tijgers daar gedurende korte perioden samen komen. Wanneer een vrouwtje bronstig is ziet men een koppel tijgers vaak enkele dagen samen optrekken en jagen. Jongen blijven tot het derde levensjaar bij de moeder en zo’n groepje jaagt gezamenlijk.
Afhankelijk van de hoeveelheid prooidieren in een bepaald gebied kan een jachtterritorium wel 100 vierkante kilometer groot zijn. Een tijger jaagt net als de huiskat; sluipend met de buik over de grond benadert hij de prooi zo dicht mogelijk, waarbij hij dekking zoekt van de bosjes of het hoge gras. Zijn gestreepte vacht is daarbij een mooie schutkleur. Met een enorme sprong (8 meter ver zonder aanloop!) bespringt hij zijn prooi, grijpt hem met tanden en klauwen vast en trekt hem tegen de grond. De tijger eet maar eens per drie dagen wanneer hij voldoende grote prooien kan vangen.

Verspreiding:
De tijger hoort voornamelijk thuis in Azië. In Azië is hij te vinden in dichte naaldbossen maar ook in de bamboewouden van China. Ze leven ook graag in de tropische oerwouden van Azië. De tijger stelt geen hoge eisen aan zijn leefomgeving als er maar genoeg water in de buurt is en dat er genoeg prooi is. In Rusland komen tijgers zo af en toe nog voor, maar niet veel meer. Maar ook in Zuid-Oost Siberië, het Amoergebied, Mandsjoerije en Korea

tijger-2
Siberische tijger in Artis © D. Post
Voedsel:
Tijgers zijn carnivoren, dat betekent dat het vleeseters zijn. De tijger houdt vooral van hoefdieren zoals: Antilopes, herten, wilde zwijnen, zebra’s, gazelle’s enz. De tijger houdt toch het meeste van Herten, wilde zwijnen en zebra’s. Af en toe vinden ze apen ook wel lekker. Tijgers houden niet alleen van hoefdieren, kleinere dieren vinden ze ook lekker want kikkers, vogels en vissen zijn ook welkom bij de tijger. De tijger jaagt nooit overdag alleen ’s nachts. Dat is slim van ze want tijgers kunnen geluidloos rondsluipen en daardoor heeft de prooi vaak niet door dat er een tijger op hem jaagt. Een tijger verstopt zich dan vaak achter bomen of achter een struik en wacht dan het goede moment af. Als het dan zover is springt hij achter de boom of struik vandaan en vangt zijn prooi. Tijgers jagen nooit op open velden want daar is de prooi hem te snel af. Ze vallen bijna nooit mensen aan, maar toch moet je altijd goed op je hoede zijn. Tijgers jagen ´s nachts door hun prooi te besluipen.

Leuke weetjes:

  • Een gulzige tijger kan tot 30 buffels per jaar eten.
  • Het brullen van een tijger is ´s nachts meer dan 2 kilometer ver te horen.
  • Een volwassen tijger kan in 1 nacht 31 kilo vlees opeten!
  • Ook tijgers kunnen spinnen, maar alleen tijdens het uitademen
  • Van deze soorten zijn er nog maar een paar: (klik op de namen voor meer informatie over deze soorten)

Bengaalse tijger
Indo-Chinesche tijger
Siberische tijger
Sumatraanse tijger
Zuid-Chinese tijger

3500
1798
406
500
30

toevoeging door Dorine Post
Gebrul en gehoor Bron: wikipedia.org
Tijgers blijken infrageluid te produceren om rivalen uit hun territorium te verdrijven en om partners aan te trekken. Deze ontdekking, van Ed Walsh en een aantal collega’s, uit Omaha (Nebraska) in 2003, verklaart wellicht hoe tijgers een groot territorium voor zichzelf in stand houden om te jagen. Tijgers produceren een veelheid aan geluiden, diep gebrul en gegrom, maar ook een schraapgeluid dat ze gebruiken om elkaar te begroeten. En brul gevolgd door een grom wordt schijnbaar gebruikt om rivalen af te schrikken.

Uit het onderzoek blijkt dat het geluid dat tijgers produceren veel lage frequenties bevat. Lage frequenties dragen in de buitenlucht veel verder dan hoge frequenties, zelfs in de dichte bosgebieden waar de tijgers leven. Men claimt, maar dit is volgens Walsh niet bewezen, dat het geluid tot 8 kilometer ver hoorbaar kan zijn.

De meeste geluidsenergie wordt door tijgers gemaakt rond 300 Hz , met componenten daaronder tot zelfs onder 20 Hz. Dat de tijgers dit lage geluid ook zelf kunnen horen is door Walsh aangetoond. Hij bracht Siberische, Sumatraanse en Bengaalse tijgers onder narcose . Door het meten van de hersenactiviteit bleek dat tijgers het gevoeligst zijn voor geluid bij 500 Hz. (Bij mensen ligt de maximale gevoeligheid van het oor tussen 1000 en 2000 Hz).

De onderzoekers willen nu proberen of er van het geluid van de tijgers in het wild een akoestische vingerafdruk gemaakt kan worden, waarmee individuele tijgers gevolgd kunnen worden. Dit zou zinvol zijn voor het tellen van deze bedreigde dieren in het wild. Dierenoppassers uit dierentuinen kunnen hun tijgers aan het geluid dat ze maken herkennen.

Tijgers in Afrika bron: Fok! Magazine
Door gevangenschap en inteelt is het jachtinstinct van dieren die in de dierentuin leven, snel achteruit gaan. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft de dierentuin van Shanghai besloten dat twee tijgerwelpen moeten verhuizen naar Zuid-Afrika. Ze zullen hier onder andere leren hoe ze kunnen overleven in het wild. Het betreft het wijfje Cathay en het mannetje Hope, twee bedreigde Zuid-Chinese tijgers. Door stroperij en ontbossing komen er nog maar 30 van hun soort voor in het wild.

Save China’s Tigers, een Britse organisatie die opkomt voor de Zuid-Chinese tijger, heeft samen met het Chinese staatsbosbeheer het volgende plan bedacht. De tijgers zullen tot 2008 worden uitgezet in het noorden van de staat Pretoria in Zuid-Afrika. Daarna zullen ze gaan jagen in een Zuid-Afrikaans reservaat.

  • Ik heb een documentaire over dit project op tv gezien; de tijgers Cathay en Hope leren verbazingwekkend snel. Hoewel tijgers van nature gewend zijn hun prooi te besluipen vanuit de beschutting van dicht struikgewas hadden de jonge tijgers binnen de kortse keren door hoe ze hun jachttechniek aan moesten passen! –
  • Het gaat zo goed met dit project dat er inmiddels nog twee tijgers aan het project zijn toegevoegd, Madonna en Tiger Woods. Meer weten? op www.savechinastigers.net wordt een heel dagboek bijgehouden van de vorderingen van de tijgers –
Recente verhalen

Delen: