Search
Close this search box.

Ocelot

Inhoudsopgave

De Ocelot is een kleine katachtige die samen de Margay, de Tijgerkat, de Geoffroy-kat en de Nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort.

ocelot2
Ocelot © T.Smylie
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katten)
Subfamilie: Felinae (kleine katten)
Geslacht: Leopardus
Soort: Leopardus pardalis
Afmetingen : Lengte: kop-romp 55-100 cm, staart 27-48 cm, schouderhoogte 40-50 cm. Gewicht: 7-16 kg.
Uiterlijk : De Ocelot wordt gekenmerkt door een zeer variabele pels met grote zwart vlekken en strepen op een roodbruin tot geelgrijze ondergrond. De onderzijde en het gezicht zijn wit gespikkeld, terwijl staart dwarsgestreept is. Vrijwel geheel zwarte exemplaren zijn ook bekend. De vrij korte poten hebben krachtige en brede voeten. Levensduur : Ocelotten kunnen 8-17 jaar oud worden.

Verspreiding:
De Ocelot leeft van het zuiden van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika. Veel verschillende omgevingen vormen de leefomgeving van de Ocelot, variërend van tropische regenwouden tot scrublands. Vochtige gebieden hebben echter de voorkeur van deze kat.

Voedsel:
De prooidieren van de Ocelot verschillen per seizoen en vooral kleine knaagdieren zoals ratten , eekhoorns en agouti ‘s, konijnen, kleine herten, apen, kleine vogels en hagedissen staan op het menu. De Ocelot is in staat een vogel tijdens zijn vlucht vangen door te springen. Ook is er bekend dat dit roofdier insecten, slangen, kleine schildpadden, kikkers, landkrabben en vissen eet.

ocelot-1
Ocelot © onbekend
Leefwijze:
De Ocelot leeft solitair of soms als paartje. Het is een uitstekende klimmer en zwemmer. De Ocelot jaagt voornamelijk ’s nachts, waarbij de goed ontwikkelde ogen en oren uitstekend van pas komen bij het opsporen van prooidieren. Hoewel de Ocelot veel tijd in de bomen doorbrengt, wordt er vooral op de grond gejaagd. Zodra deze kat een prooidier heeft ontdekt, drukt hij zich tegen de bodem en wacht het juiste moment af om toe te slaan. Met een beet in de nek wordt het slachtoffer snel gedood. Midden op de dag rust de Ocelot meestal in een holle boom of op een boomtak. Ocelotten zijn territoriaal en het territorium van een mannelijk dier overlapt vaak met die van meerdere wijfjes. Door middel van urine markeert de Ocelot bomen en struiken langs de grens van het territorium.

Voortplanting:
Elk jaar krijgt de Ocelot jongen, hoewel er geen vaste paartijd is. Na 70-82 dagen worden één tot vier jongen geboren, verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom, in dicht struikgewas of in een holle boom. Al bij de geboorte hebben de kleine Ocelotten een volledige huidtekening. Het vrouwtje voedt de jongen alleen op.

Recente verhalen

Delen: