Search
Close this search box.

Dracht en bevalling

Inhoudsopgave

Uw poes is (al dan niet gewenst) drachtig. Als de dekking goed is verlopen is de krolsheid meestal na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken die de drachtigheid duurt mag de poes geen krolsheid meer vertonen, want dat is meestal een teken dat de dekking niet goed verlopen is.

De eerste 7 weken van de dracht is het niet nodig om de poes extra te voeren. De laatste 2 weken stijgt de voedingsbehoefte en doet u er goed aan de poes wat meer (anderhalf keer de normale portie) te geven. Speciaal voedsel is niet nodig, gewoon kattenvoer is voldoende.

Vaststellen van de drachtigheid
Er bestaan helaas geen bloed- of urineproeven voor poezen om vast te stellen of de poes inderdaad drachtig is geworden na de dekking. Dat komt omdat de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige poezen vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens. Het beste is drachtigheid vast te stellen vanaf de 28e tot 32e dag na de dekking door de buik van de poes door de dierenarts te laten bevoelen. (N.B. doe dit niet zelf u zou de kitten kunnen bezeren!) In twijfelgevallen kan een röntgenfoto of een echo uitsluitsel geven.

De bevalling nadert
Als uw kat normaal gesproken vrij buiten komt is het nu van belang dat u de poes binnen houdt. Voor een goede socialisatie moeten kittens van jongs af aan met mensen in aanraking komen. Zorg dus dat de moeder niet op een on-toegankelijke plek bevalt. Het beste plaatst u in een rustige hoek van de kamer een werpkist of een grote, stevige kartonnen doos waar de poes in alle rust kan bevallen en de eerste weken de kittens in kan verzorgen.

bevallen
© onbekend

De bevalling
De bevalling vindt plaats tussen de 56e en de 67e dag, gemiddeld 63 dagen.
Hoe groter het nest hoe korter de dracht meestal duurt en omgekeerd geldt dit ook.
Ruim voor de bevalling zal u waarschijnlijk wel zijn opgevallen dat de buikomvang van uw poes ruim is toegenomen en de melkklieren wat op beginnen te zetten. Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op de ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest, dit is het teken dat de ontsluiting is ingezet en de bevalling zal binnen 24 uur plaatsvinden.

In principe kan uw poes het allemaal prima alleen af maar zorg dat u – voor het geval er iets mis gaat – wat spullen klaar heeft liggen:

  • schone handdoeken
  • ontsmettingsmiddel
  • een klosje garen
  • een schaar
  • een kleine injectiespuit zonder naald

Knip bij een langharige kat de vacht onder de staart, de achterkant van de poten en rond te tepels kort af.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is vrijgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. Wanneer het vruchtwater wat groen van kleur is moet het eerste kitten binnen één uur geboren zijn, zo niet dan dient u de dierenarts te waarschuwen. Deze moet u ook waarschuwen wanneer de poes langer dan 15 minuten duidelijk op een kitten aan het persen is. De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 kittens mag niet langer dan 30 minuten zijn, in dat geval dient gecontroleerd te worden waarom de bevalling niet vordert. Zonodig moet dan door de dierenarts een weeën versterkend middel worden toegediend.

De geboorte
De kittens worden geboren in een doorzichtig vlies(de vruchtzak) Normaal gesproken bijt de moeder dit stuk en likt het gezicht van het kitten waardoor het begint met ademenhalen. Wanneer de moeder niet binnen een minuut naar het kitten omkijkt moet u zelf het vlies verwijderen en het kitten droogvrijven met een handdoek tot het begint te ademen. Normaal bijt de moeder de navelstreng door maar in dit geval moet u het doen. Bind de navelstreng eerst af met een stukje draad of een speciale navelstreng-klem en knip deze op ongeveer drie centimeter van de buik af. Nadat u het uiteinde van de navelstreng in een ontsmettingsmiddel heeft gedept legt u het kitten weer bij de moeder terug. Als het kitten niet ademt verwijder dan het vocht uit het bekje met het spuitje. Neem het kitten voorzichtig in de hand, ondersteun het kopje goed, en schud het met een slingerende beweging twee of drie keer goed door elkaar. Herhaal bovenstaande handelingen nog een keer als het kitten nog niet ademt.

De kittens worden meestal geboren met tussenpozen van een half uur tot een uur. Vijftien tot dertig minuten na ieder kitten volgt de placenta, in geval van een hele snelle bevalling soms allemaal tegelijk. Er moeten evenveel placenta’s als kittens zijn. Normaal gesproken eet de moeder de placenta op, hier zitten voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor de melkproductie. Mocht de poes na de bevalling onrustig blijven, laat dan controleren of de poes inderdaad ‘leeg’ is.

Waarschuw onmiddelijk een dierarts als:

  • De poes al meer dan dertig minuten sterke en aanhoudende weeën heeft of
    al een uur perst zonder dat er een kitten komt.
  • De poes al meer dan vier uur na de geboorte van het eerste kitten niet meer perst.
  • De persweeën zwak of onregelmatig zijn en langer dan twee of drie uur duren.
  • De poes begint over te geven, er zwak uitziet, hijgt of snel ademt, mauwt of tekenen van hevige pijn vertoont.
  • De poes gele, witte of bloederige afscheiding produceert.
  • Er minder placenta’s zijn dan kittens.
Recente verhalen

Delen: