Allemaalkatten.nl
een website voor nieuwsgierige kattenliefhebbersLetter Grootte

Ook op facebook

Dracht en bevalling

E-mail Afdrukken

Uw poes is (al dan niet gewenst) drachtig. Als de dekking goed is verlopen is de krolsheid meestal na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken die de drachtigheid duurt mag de poes geen krolsheid meer vertonen, want dat is meestal een teken dat de dekking niet goed verlopen is.

De eerste 7 weken van de dracht is het niet nodig om de poes extra te voeren. De laatste 2 weken stijgt de voedingsbehoefte en doet u er goed aan de poes wat meer (anderhalf keer de normale portie) te geven. Speciaal voedsel is niet nodig, gewoon kattenvoer is voldoende.

Vaststellen van de drachtigheid
Er bestaan helaas geen bloed- of urineproeven voor poezen om vast te stellen of de poes inderdaad drachtig is geworden na de dekking. Dat komt omdat de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige poezen vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens. Het beste is drachtigheid vast te stellen vanaf de 28e tot 32e dag na de dekking door de buik van de poes door de dierenarts te laten bevoelen. (N.B. doe dit niet zelf u zou de kitten kunnen bezeren!) In twijfelgevallen kan een röntgenfoto of een echo uitsluitsel geven.

De bevalling nadert
Als uw kat normaal gesproken vrij buiten komt is het nu van belang dat u de poes binnen houdt. Voor een goede socialisatie moeten kittens van jongs af aan met mensen in aanraking komen. Zorg dus dat de moeder niet op een on-toegankelijke plek bevalt. Het beste plaatst u in een rustige hoek van de kamer een werpkist of een grote, stevige kartonnen doos waar de poes in alle rust kan bevallen en de eerste weken de kittens in kan verzorgen.

bevallen
© onbekend

De bevalling
De bevalling vindt plaats tussen de 56e en de 67e dag, gemiddeld 63 dagen.
Hoe groter het nest hoe korter de dracht meestal duurt en omgekeerd geldt dit ook.
Ruim voor de bevalling zal u waarschijnlijk wel zijn opgevallen dat de buikomvang van uw poes ruim is toegenomen en de melkklieren wat op beginnen te zetten. Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op de ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest, dit is het teken dat de ontsluiting is ingezet en de bevalling zal binnen 24 uur plaatsvinden.

In principe kan uw poes het allemaal prima alleen af maar zorg dat u - voor het geval er iets mis gaat - wat spullen klaar heeft liggen:

 • schone handdoeken
 • ontsmettingsmiddel
 • een klosje garen
 • een schaar
 • een kleine injectiespuit zonder naald

Knip bij een langharige kat de vacht onder de staart, de achterkant van de poten en rond te tepels kort af.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is vrijgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. Wanneer het vruchtwater wat groen van kleur is moet het eerste kitten binnen één uur geboren zijn, zo niet dan dient u de dierenarts te waarschuwen. Deze moet u ook waarschuwen wanneer de poes langer dan 15 minuten duidelijk op een kitten aan het persen is. De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 kittens mag niet langer dan 30 minuten zijn, in dat geval dient gecontroleerd te worden waarom de bevalling niet vordert. Zonodig moet dan door de dierenarts een weeën versterkend middel worden toegediend.

De geboorte
De kittens worden geboren in een doorzichtig vlies(de vruchtzak) Normaal gesproken bijt de moeder dit stuk en likt het gezicht van het kitten waardoor het begint met ademenhalen. Wanneer de moeder niet binnen een minuut naar het kitten omkijkt moet u zelf het vlies verwijderen en het kitten droogvrijven met een handdoek tot het begint te ademen. Normaal bijt de moeder de navelstreng door maar in dit geval moet u het doen. Bind de navelstreng eerst af met een stukje draad of een speciale navelstreng-klem en knip deze op ongeveer drie centimeter van de buik af. Nadat u het uiteinde van de navelstreng in een ontsmettingsmiddel heeft gedept legt u het kitten weer bij de moeder terug. Als het kitten niet ademt verwijder dan het vocht uit het bekje met het spuitje. Neem het kitten voorzichtig in de hand, ondersteun het kopje goed, en schud het met een slingerende beweging twee of drie keer goed door elkaar. Herhaal bovenstaande handelingen nog een keer als het kitten nog niet ademt.

De kittens worden meestal geboren met tussenpozen van een half uur tot een uur. Vijftien tot dertig minuten na ieder kitten volgt de placenta, in geval van een hele snelle bevalling soms allemaal tegelijk. Er moeten evenveel placenta's als kittens zijn. Normaal gesproken eet de moeder de placenta op, hier zitten voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor de melkproductie. Mocht de poes na de bevalling onrustig blijven, laat dan controleren of de poes inderdaad 'leeg' is.

Waarschuw onmiddelijk een dierarts als:

 • De poes al meer dan dertig minuten sterke en aanhoudende weeën heeft of
  al een uur perst zonder dat er een kitten komt.
 • De poes al meer dan vier uur na de geboorte van het eerste kitten niet meer perst.
 • De persweeën zwak of onregelmatig zijn en langer dan twee of drie uur duren.
 • De poes begint over te geven, er zwak uitziet, hijgt of snel ademt, mauwt of tekenen van hevige pijn vertoont.
 • De poes gele, witte of bloederige afscheiding produceert.
 • Er minder placenta's zijn dan kittens.


 
Berichten: 10 juli 2014 23:50 door Vraag #1819
Vraag's Avatar
Hoeveel procent denkt u heb ik kans op langhaat kıttens en kan ıemand mıj wat merr uıtleggen over dat genen gedoe snap er niks van alvast bedankt
Berichten: 09 juli 2014 23:53 door webmaster #1816
webmaster's Avatar
De kans dat er kittens met lang haar geboren worden is niet groot.
Beide ouders moeten lang haar in de genen hebben.
Zie: http://www.allemaalkatten.nl/kleuren-en-patronen/genetica
Berichten: 09 juli 2014 22:43 door Vraagje #1815
Vraagje's Avatar
Hallo,

Ik heb een vraagje,ik heb hier een langharige kater en een kortharige poes en ze is zwanger van de langharige kater,kan iemand mij alsjebliefd zeggen of de kittens ook langhaar worden of korthaar? Alvast bedankt
Berichten: 07 mrt 2014 23:03 door webmaster #1779
webmaster's Avatar
Bel een dierenarts.
Berichten: 07 mrt 2014 22:11 door poesjemiauw #1778
poesjemiauw's Avatar
Hoi ik ben het weer ik lees sommige dingen bijna nooit door maar mijn poes had miskraam en haar kittens waren dood maar later dus ongeveer nu kreeg ze bloedverlies en ze doet Heel raar wat kan ik doen????????
Berichten: 27 feb 2014 23:12 door poesjemiauw #1773
poesjemiauw's Avatar
ik heb het niet hellemaal door gelezen ik weet wel hoe dit werkt maar mijn poes heeft bloed achter gelaten.
en mijn gezin zij dat ze bijna ging bevallen.
maar ze is buiten en als ze haar kittens ergens anders heeft gelaten... wat moeten we dan doen?????
Berichten: 02 feb 2014 19:58 door nien #1768
nien's Avatar
Beste webmaster.
Mijn poes is nu 7 weken zwanger hoe groot zijn de kittens nu en moet je ze nu al duidelijk zien bewegen???
Berichten: 25 juli 2013 20:03 door Anoniem #1706
Anoniem's Avatar
Hoi ..

Mijn kat was zwanger en is 25 juli 2013 bevallen van haar kittens .. Alleen de kittens waren te vroeg geboren dus ook allemaal overleden .. Alleen ik heb gehoord dat de moederkoek er ook uit moet maar die is naar een paar uur er nog niet uit .. Wat betekend dit ?
Berichten: 30 juni 2013 23:07 door annelies #1693
annelies's Avatar
Hallo,

Mijn katje is een winter katje dus een klein lief beestje. Sinds v2 weken hebben we echter door dat ze prachtig is ze mauwt veel en is toch wel veel aangekomen. Maar we hebben geen idee hoever ze al is. We gaan normaal nu vrijdag naar de dierenarts maar we zijn zo benieuwd!! Zouden jullie wat meer kunnen zeggen haar buikje is nu wel erg dik en kan het kwaad voor zo een klein katje dat alleen bevalt alvast erg bedankt en elke raad is echter welkom!!
Berichten: 29 mei 2013 13:23 door eva #1687
eva's Avatar
hahhahah jij bent grappig :)
Het was heel normaal heb ik gehoord :)
volgende dag heeft ze nog een kitten gekregen en
mijn poes is nu super gezond!!!! en verzorgt haar
kittens uiterse doe niet zo histririsch zeg!
Berichten: 19 mei 2013 12:35 door biyu #1675
biyu's Avatar
eva schreef :
Hoi
Mijn kat is gisteren bevallen heeft maar 1 kitten gekregen. Het is een chinchilla. Sommige mensen zeggen dat bij ras katten normaal is dat ze maar 1 kitten hebben. Maar haar buik is nog een beetje dik. En zij gaat steeds naar de plek waar ze is bevallen en miauwt de hele tijd en ruikt de hele tijd. Wat houdt dit in. Help ik ben heel erg bezorgd
Als ze begint te ruiken en ze miauwt constant dan bel je toch meteen de dierenarts ga ik dan vanui! Waarschijnlijk was je al te laat om de rest te redden.... Vind het echt onverantwoord! Op een forum gaan typen en maar wachten op de antwoorden i.p.v meteen in te grijpen. Tjonge jonge! Arme poes en kittens...
Berichten: 14 mei 2013 09:20 door webmaster #1666
webmaster's Avatar
Hoi Kacey,

Die kater laat zich leiden door zijn hormonen en de poes heeft weinig in te brengen. Ik zou ze zeker gescheiden houden.
Bedenk ook dat de poes al weer krols kan worden zodra de kittens geboren zijn.
Dus voor de rust van de poes en om te voorkomen dat ze straks metten weer zwanger raakt raad ik je aan om de kater apart te zetten.
Berichten: 14 mei 2013 08:20 door kacey #1665
kacey's Avatar
hoi, ik heb een vraagje ik heb 2 ragdoll katten en mijn poes is zwanger is rond de 21ste uitgerekend. wat mijn vraag nu is de kater die probeerd ineens sinds vandaag haar weer te dekken terwijl ze echt duidelijk zwanger is. wat de poes doe tis dat se hem of wegjaagd of toch op haar laat zitten maar dan is hij op haar rug bezig.

wat houd dit in en moet ik ze uitelkaar gaan halen voor veiligheid?
gr
Berichten: 06 mei 2013 08:33 door eva #1655
eva's Avatar
Hoi
Mijn kat is gisteren bevallen heeft maar 1 kitten gekregen. Het is een chinchilla. Sommige mensen zeggen dat bij ras katten normaal is dat ze maar 1 kitten hebben. Maar haar buik is nog een beetje dik. En zij gaat steeds naar de plek waar ze is bevallen en miauwt de hele tijd en ruikt de hele tijd. Wat houdt dit in. Help ik ben heel erg bezorgd
Berichten: 12 mrt 2013 12:42 door Aliengel #1601
Aliengel's Avatar
Mijn poes is 6 weken zwanger, het is wel haar 1e keer! Ze was tot nu toe nogal agressief. Sinds gisteren is ze heel lief, miauwt veel en vraagt veel aandacht. Is dat normaal?

Reageer op dit artikel (forumbericht)
adisjhvigi